לאחר יותר משנתיים של התמודדות עולמית רב ממדית בשלבים שונים של משבר ה-COVID-19, דאגות לגבי אינפלציה, סבירות וחוב לאומי עומדות בראש מעייניהם של עסקים, על פי סקר חוות דעת מנהלים (EOS) של הפורום הכלכלי העולמי לשנת 2022.
מנהלים התבקשו לזהות את הסיכונים שהם נחשבים לאיומים הגדולים ביותר על ארצם במהלך השנתיים הקרובות. התגובות של יותר מ-12,500 בכירים ב-122 כלכלות משקפות דאגה ואי נוחות לגבי סיכונים כלכליים מתפתחים על רקע מתחים גיאופוליטיים מחמירים.
למרות שהשוואה אמיתית לתוצאות השנה שעברה אינה אפשרית עקב שינויים ברשימת הסיכונים המוצגים, "מחלות זיהומיות" צנח מדירוגו כסיכון עיקרי, למרות גרסאות חדשות של COVID-19 ועליות תקופתיות במספר המקרים; סיכונים מבוססי עלות גוברים על החששות לגבי צמיחה ותעסוקה; וחיכוכים חוצי גבולות נתפסים כעת כאיום גדול יותר מחוסר יציבות פנימית בתוך מדינות, למעט עלייה בולטת של דאגה לגבי "קריסת מדינות" במדינות מסוימות בשווקים מתעוררים.
סיכונים כלכליים
כאשר הצמיחה בכלכלות גדולות רבות נעצרת והחובות גוברות, "אינפלציה מהירה ו/או מתמשכת" ו"משברי חוב" הופיעו בין 10 הסיכונים המובילים בכל אזור, כשהראשון נמצא בדירוג העליון באירופה, אמריקה הלטינית והאיים הקריביים, ומזרח אסיה והאוקיינוס השקט. הכספים הציבוריים כבר היו מתוחים בגלל המגיפה, אבל ממשלות ברחבי העולם ממשיכות להתמודד עם לחץ פיסקלי. רק בחודש שעבר, החוב הלאומי בארה"ב הגיע לשיא של 31 טריליון דולר.
המשיבים לסקר השנה חלקו חששות לגבי מחירי הסחורות וההיצע. הדהוד של פלישת רוסיה לאוקראינה חשפו את התלות בסחורות ודרבנו ממשלות להעריך מחדש את יחסי הסחר. עם משבר אנרגיה מונע מעימותים בעיצומו ומדינות רבות המתמודדות עם מחסור מרכזי בתבואה, שמן בישול ודשן, אתגרים הקשורים לסחורות נמצאים בדירוג העליון של מנהיגים הן בשווקים המתעוררים והן בכלכלות מתקדמות.
הסיכונים של "זעזועים חמורים או תנודתיות של מחירי סחורות" ו"משברים חמורים של אספקת סחורות" היו בין חמשת הסיכונים המובילים בצפון אמריקה, אירופה, המזרח התיכון וצפון אפריקה ומרכז אסיה. חוסר ביטחון כלכלי מאיים לגרום להשפעות חברתיות הן בכלכלה המתקדמות והן בשווקים המתעוררים, כאשר "משבר יוקר המחיה" מדורג כשני מבין הסיכונים המובילים עבור מנהלים בשבעה מתוך שמונה אזורים. עבור השווקים המתעוררים, האבטלה נותרה מחסום מרכזי לצמיחה, שכן מדינות אלו נאבקות להחזיר את מיליוני המשרות שאבדו במהלך השנתיים האחרונות ולהתמודד עם עליית הכלכלה הבלתי פורמלית.
מצב גיאופוליטי מתוח המשקף את המקרים המרובים של סכסוך ויחסים בינלאומיים מתוחים, "עימות גאו-כלכלי" ו"התמודדות גיאופוליטית של משאבים אסטרטגיים" הם בין 10 הסיכונים המובילים עבור מנהיגים עסקיים הן בכלכלות מתקדמות והן בשווקים מתעוררים. הראשון מדורג בחמישייה הראשונה של מנהלים במזרח אסיה ובאוקיינוס השקט, אירופה ומרכז אסיה. בכלכלות מתקדמות, "הסכסוך הבין-מדינתי" דורג כסיכון מוביל בין ה 10, ומשקף לא רק את הפלישה לאוקראינה אלא גם את המתיחות המוגברת במיצר טייוואן. עם זאת, החששות הגיאופוליטיים משתנים בין האזורים. בעוד ש"התמוטטות המדינה" הייתה בין הסיכונים העיקריים במספר מדינות באמריקה הלטינית, האיום של סנקציות כלכליות ומלחמות סחר מדאיג את המשיבים בסין וביפן ביותר.
שינוי פרופיל הסיכון הסביבתי
בשנה של אירועי חום קיצוניים בולטים, בצורת, שריפות, שיטפונות וסופות רוח שתורגמו - עד היום - ליותר מ-29 מיליארד דולר אסונות מזג אוויר בצפון אמריקה, אירופה, מזרח ודרום אסיה, אין זה מפתיע ש" אסונות טבע ואירועי מזג אוויר קיצוניים" נכללו בין 10 הסיכונים המובילים בשווקים המתעוררים, בעוד שהתגובות המצטברות של כלכלות מתקדמות מעניקות עדיפות ל"כישלון ההסתגלות לשינויי האקלים".
אתגרים סביבתיים וגיאופוליטיים מתאחדים בדאגה מפני "משברי אספקת סחורות חמורים", עקב יבול נמוך יותר וכישלונות יבול. מבעד לעדשה אחרת, למשאבים (כגון ליתיום וקובלט), שהם קריטיים למעבר לאנרגיה נקייה עולמית, יש שרשרת אספקה מרוכזת גיאוגרפית: שלוש המדינות המייצרות מינרלים נדירים מספקות למעלה משלושה רבעים מהתפוקה העולמית.
ירידה בדירוג סיכוני סייבר
עם התמקדות כה אינטנסיבית בנושאים כלכליים וגיאופוליטיים, סיכוני הסייבר והדיגיטל הופיעו פחות בולט בדירוג השנה, במיוחד עבור מנהלים בכלכלות מתקדמות מבוססות, שבהן לא הופיע סיכון טכנולוגי ב-10 המובילים המצרפי. זאת למרות קיומם של התקפות סייבר בין מדינתיות, ויש לקוות שדירוג זה לא מעיד על נקודה עיוורת במודעות לסיכון.
עם זאת, עם יותר משליש מהאוכלוסיה העולמית שעדיין חסרה גישה לאינטרנט, התגובות מהשווקים המתפתחים המשיכו להדגיש את החששות לגבי הפער הדיגיטלי, שהמגיפה הפכה לבולטת יותר. "היעדר גישה נרחבת לשירותים דיגיטליים ואי שוויון דיגיטלי" היה בחמישייה הראשונה של המשיבים באמריקה הלטינית והקריביים, דרום אסיה ואפריקה שמדרום לסהרה.
להלן טבלת הדירוג העדכנית לפי מדינות מפותחות ומדינות מתפתחות: