המעלית ניזוקה בשל חדירת מים – מי יממן?
גנן / מנקה בבניין, נפגע במהלך עבודתו – מי יכסה?
דייר / אורח נפגע במרחב חדר המדרגות – מי ישלם?
דייר תובע את ועד הבית אישית על נזק כלשהו – מי יגן?
שריפה גרמה נזק לרכוש המשותף ולחלק מהדירות – מי יפצה? בעלי דירות בבניין משותף הם האחראים לכל נזק שקורה לרכוש המשותף, או חלילה לאורחים ולעוברים ושבים הנפגעים בחלקים המשותפים של הבניין: חדר מדרגות, מעלית, וכדומה. כנציג ועד הבית, ביטוח בניין משותף מספק הגנה מפני הסיכונים לנזקי רכוש וגוף בבניין משותף, בהתאם למאפייני הבניין ולצרכי הדיירים:
עץ שקורס בסערה למשל וגורם נזק? או מקרה של שריפה שיצאה מכלל שליטה, כמו שראינו לא מזמן באוסטרליה? בהקשר הזה חשוב לציין כי ביטוח מבנה במקרים של אש זה הנושא הכי חשוב מבחינת חברות הביטוח. כלומר, נזקים משריפה מהווים גורם סיכון שחברות הביטוח מחשיבות כמקדם גבוה במיוחד.
ביטוח החלקים המשותפים של מבנה הבית המשותף כולל חדרי שירותים, חניונים, מבני עזר, מקלטים, חדרי מדרגות, שערים, גגות, גדרות, לוחות חשמל, דלתות כניסה, שמשות ומראות הנמצאות בחלקים המשותפים, מעליות, מתקני הסקה ועוד.
בהתאם לפקודת הניזיקין בהקשר של ביטוח צד ג' לבית משותף, הינו שדייר / אורח יכול, רשאי וזכאי להגיש תביעה כנגד הבית המשותף כולל בעלי הדירות ודייריו, באם נגרם נזק לגופו או לרכושו הפרטי בשטח הרכוש המשותף, אך חובה יהיה עליו להוכיח רשלנות מצד המבוטח שבגינה נגרם לו הנזק. עלולים להתרחש מקרי אסון כמו החלקה במדרגות, היתקלות באובייקט או חפץ כלשהו ברחבי הבניין, נפילות וכו'. לצערנו מקרה אסון קורים כפי שאירע בשנת 2010, שבה פעוט בן שנתיים בירושלים נהרג לאחר שדלת פלדה נפלה עליו בחדר המדרגות של הבית המשותף. לאחר המקרה שכנים דיווחו כי התריעו בזמנו שיש לסלק את הדלת שהונחה שעונה על קיר המדרגות ודבר לא נעשה. אם שליח נכנס, מועד על מדרגה שבורה, שובר את היד ומחליט לתבוע את הבניין – אתם לא באמת צריכים להיות מוטרדים או לחשוש מהתביעה,
שכן הביטוח יממן את הפיצויים המגיעים לאותו שליח. כמובן שעליכם לעשות הכול כדי לשמור על תקינות המבנה שלכם תמיד, אך במידה וכן קרתה תקלה או תאונה, הביטוח מכסה גם נזקים שנגרמו לדירות בבניין אם מקור הנזק הוא הרוכש המשותף ומדובר מרשלנות של הבניין.
ביטוח צד ג' בסיסי לא מכסה מקרה ביטוחי שאירע לעובדים בבית המשותף כמו מנקה, גנן, טכנאי מעליות או איש אחזקה ש הבניין. הביטוח חל רק על דיירי הבניין וכל מי שמבקר בבניין. כדי לבטח את העובדים בבניין יש לעשות ביטוח חבות מעבידים.
חשוב לוודא שיש לכם זכות לבקש הערכת שווי של שמאי מטעמכם. שכן, באופן טבעי חברת הביטוח תנסה להמעיט בגובה הנזק. לא פעם השמאי מטעמכם יגיע לאומדנים שונים מהאומדנים של חברת הביטוח. כדי למנוע מצב שאתם תלויים בבעלי מקצוע מטעם חברת הביטוח (אינסטלטורים, חשמלאים, קבלני שיפוצים) וכדי להשאיר את הבחירה בידכם, תוכלו לבחור פוליסה מתאימה ולציין זאת מראש. ניתן בתוספת תשלום לסמן בפוליסת הביטוח ‘שרברב פרטי’ במקום ‘שרברב הסדר’ למשל, ואז לקבל את הכסף מחברת הביטוח ולהתקשר באופן עצמאי עם בעל מקצוע, בכפוף לאישור שמאי מקצועי שמנהל את התביעה. ניתן להוסיף לפוליסה תנאי מגביל, שימנע מחברת הביטוח לעשות זאת. סעיף זה נקרא ויתור על זכות שיבוב. כלומר, חברת הביטוח מתחייבת שלא לתבוע את אחד או חלק מהדיירים". אחריות כלפי צד שלישי לוועדי בתים, כולל הרחבה מיוחדת לפיה דיירי הבית יחשבו כצד שלישי.